Jönköpings län

LRF: Ambitionen är att all lantbrukets plast ska samlas in

2:01 min

Sveriges bönder är duktiga på att återvinna sin plast, enligt Lantbrukarnas riksförbund, men de kan bli bättre.

Varje år använder lantbrukare i Sverige omkring 20 000 ton plast. Tack vare ett pant- och insamlingssystem och information från Lantbrukarnas riksförbund kan väldigt mycket av den här plasten återvinnas.

Hur ska lantbrukarna bli ännu bättre på att återvinna sin plast?

– Det vi kan göra är att informera om det här systemet och att det är bra att i så stor utsträckning som möjligt använda vit plast som är enklare att återvinna, säger Kjell Ivarsson som är miljöexpert på LRF.

Lantbrukarna kan lämna sin plast på insamlingsplatser och i dag så skickas största delen av den insamlade plasten i väg till andra länder i Europa, men en ny anläggning i Korsberga utanför Vetlanda som beräknas öppna om ungefär tre månader ska ändra på det.

– Det tycker vi är bra! Vi har ju till och med gått in som delägare med 10 procent. Kan vi skapa kretslopp där vi tar hand om plasten är det en klar fördel jämfört med att skicka den utomlands, säger Peter Wallenberg, agronom på LRF.

Martin Hultman är mjölkbonde på en gård utanför Huskvarna och lämnar in sin plast för återvinning. Nu uppmanar han också alla andra lantbrukare att göra samma sak.

– Jag uppmanar alla kollegor och även mindre hästägare och så. Det här gäller ju dem också och plasten ska inte hamna i soporna utan återvinnas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista