Vaggerydsmodellen

Nytänk när Arbetsförmedlingen läggs ner

1:34 min

Arbetsförmedlingen läggs ner i fem kommuner i Jönköpings län. I Vaggeryd har man tagit fram ett framgångsrikt arbetssätt som skulle kunna sprida sig till andra orter.

I Aneby, Sävsjö, Eksjö, Mullsjö och Vaggeryd läggs Arbetsförmedlingens kontor ner. Nedskärningarna på Arbetsförmedlingen har redan fått negativa konsekvenser för arbetssökande i vissa kommuner, det rapporterar Ekot om.

Men i Vaggeryd, som är en av fem orter i Jönköpings län där Arbetsförmedlingens kontor inte längre ska finnas kvar, har man redan ett framgångsrikt arbetssätt som skulle kunna sprida sig till andra orter när deras kontor lägger ner. Det fysiska kontoret i Vaggeryd stängde nämligen redan för flera år sedan.

– Vi skapade ett möteskontor tillsammans med Arbetsförmedlingen på vårt kontor. Möjligheten att kunna möta handläggare som sitter i dörren jämte har varit en av de stora delarna i det här, säger Michael Anderberg, områdeschef för arbetsmarknadsinsatser i Vaggeryds kommun.

Kan andra orter använda sig av det här arbetssättet?

– Det tycker jag absolut, säger Michael Anderberg.

Aneby och Eksjö kommer också att vidta åtgärder men på vilket sätt det ska ske är inte bestämda än säger kommunerna till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista