Datainspektionen

Kameraövervakar sovrummet – nu ska kommunen granskas

2:01 min

Får man filma rätt in i ett sovrum? Det granskas efter att en anhörig skickat in ett klagomål till Datainspektionen om en kamera som sitter utanför ett LSS-boende i en kommun i södra delarna av länet.

– Att det kameraövervakas i ett sovrum kan nog var och en skriva under på är en integritetskränkning. Sen får vi se hur det ser ut i det faktiska fallet, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Enligt anmälan ska en anhörig till personen som bor i rummet och en tidigare förvaltare godkänt att sätta upp kameran för att kunna hålla koll så att personen till exempel inte skadar sig själv.

– Det kan vara ett skäl man kan använda sig av när man vill kameraövervaka. Men man ska alltid väldigt noggrant utreda alternativa alternativ till kameraövervakning, säger Nils Henckel.

Fallet kan bli vägledande av två anledningar, framförallt för att Datainspektion inte har tittat på fall som bygger på samtycke från en förvaltare för att kameraövervaka en annan person tidigare enligt Nils Henckel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista