Jönköpings län

Vanligare krocka med vildsvin än älg

1:58 min

Vildsvinen blir fler och nu visar statistik från Nationella viltolycksrådet att vildsvinsolyckorna blivit vanligare än kollisioner med älg i länet.

År 2010 inträffade 104 viltolyckor med vildsvin i Jönköpings län. Förra året hade den siffran mer än tredubblats och hittills i år är det vanligare med vildsvinsolyckor än älgolyckor i länet, enligt statistik från nationella viltolycksrådet, och så har det aldrig varit tidigare.

– Olyckorna har ökat i och med att vildsvinsstammen ökar nu. Dte har varit gynnsamma vintrar för dem de senaste åren, säger Marie Berglind som varit eftersöksjägare i Eksjö kommun i 20 år.

Förutom att vildsvinen blir fler och fler och gynnas av de mildare vintrarna så kan de också vara svårare att jaga och hitta efter olyckor än exempelvis älgar och rådjur.

– Vildsvin blir inte hämmade om ett ben blir skadat och kan gå långa sträckor efter en olycka, säger Marie Berglind.

Hon rekommenderar de som är ute och kör bil i Jönköpings län att titta efter extra försiktigt, och säger också att hon och andra jägare behöver hjälpas åt för att hålla nere vildsvinsstammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista