Jönköpings län

Kräftor kräva dessa traditioner – kräftskivornas tid är här

1:47 min

Den här helgen hålls det säkert ett och annat kräftkalas runt om i länet. En av våra stora svenska traditioner hör ju augusti till.

Kräftor har förekommit som livsmedel länge, men sättet vi äter dem på idag har inte så långa traditioner.

Jonas Engman, intendent på Nordiska Museet i Stockholm är expert på just kräftor och hur kräftskivan blev en av våra största svenska traditioner. Så som vi äter kräftor idag började vi med på 1800-tal, och sen dess har det inte blivit så stora förändringar.

– Det har väl tillkommit en och annan löjlig hatt kanske. Men det tog nog ett tag på 1900-talet innan så många började ha kräftskivor och fira det, det stora genombrottet kom under efterkrigstiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista