Jönköping

Lärarsituationen bra i Jönköping – trots lärarbristen

2:00 min

Trots lärarbristen som diskuteras inför varje terminstart, så även i år, ser lärarsituationen bra ut i Jönköpings kommun inför skolstarten.

År 2031 beräknas Sverige sakna 80 000 behöriga lärare, enligt siffror från SEB. Siffror som också visar att 15 000 nya lärare bör examineras varje år för att tillgodose behovet av lärare. I nuläget examineras 10 000 per år.

Läget i Jönköpings kommun ser däremot bra ut i år, enligt David Norrfjärd som är grundskolechef i Jönköping.

 – Det finns en niokommunersgrupp med nio kommuner som är ungefär lika stora som Jönköpings och i den gruppen så ligger vi bäst till med lärarbehörigheten med våra 90 procent. Snittet i riket är 83 procent, säger David Norrfjärd.

På Ljungarumsskolan 7-9 i Jönköping har man fått ta till kreativa knep för att lösa anställningarna i år.

– Vi kom på att man kanske kan ringa några gamla kompisar, som inte jobbar som lärare i dag, utan inom andra branscher, säger John Borka, rektor på Ljungarumsskolan.

Även lösningar som lärare från modersmålsenheten som kan jobba halvtid på skolan har gjorts.

– Nu har jag en kille som undervisar grekiska på halvtid och som är halvtid hos mig här då. Sedan har jag också löst en halvtidstjänst i engelska på det sättet, säger John Borka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista