Vättern

Stora kräftor kan snart vara historia

1:58 min

Det omfattande fisket i vissa delar av Vättern hotar de stora kräftorna.

Andelen stora kräftor blir allt färre i vissa delar av Vättern, det säger flera fiskare som P4 Jönköping pratat med.

Maria Carlén som säljer kräftor i Baskarp norr om Habo, säger att de fått slänga tillbaka tre fjärdedelar av fångsten i år eftersom kräftorna är för små. För 15 år sedan slängde man tillbaka cirka hälften.

– Om utvecklingen fortsätter så blir det ju inte alls många som är 10 cm eller längre i en bur, vilket gör att man får dra väldigt många burar och det kommer vara väldigt få som man kan plocka upp och sälja, säger hon.

Enligt Måns Lindell som är sötvattenbiolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län är det för tidigt att uttala sig om årets kräftskörd men han känner igen bilden från delar av Vättern. Han menar att det finns flera förklaringar, den främsta är den mänskliga faktorn.

– Undvik överuttag av stora kräftor. Ofta är ju människan sådan att mycket vill ha mer, då tar man rubb och stubb och då sågar man av den gren man sitter på för kommande år.

Vad händer då?

– Då fiskar man bara smått nästkommande år, säger Måns Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista