Jönköping

Fällde "fel" träd – tvingades betala en kvarts miljon kronor

1:54 min

Att fälla ett träd som står på kommunens mark kan bli en dyr historia. Det har personalen på äldreboendet Lindgården i Jönköping fått erfara.

Vid ombyggnationen av äldreboendet sågades ett lärkträd ner som man trodde stod på äldreboendets tomt.

I själva verket stod det på kommunens mark, som skickade en faktura på 266 000 kronor till äldreboendet, vilket Jönköpings-Posten var först med att berätta.

Stiftelsen som driver äldreboendet har kämpat i flera år för att få Jönköpings kommun att ändra beslutet, men kan nu tvingas ge sig i frågan.

– Om någon känner sig väldigt orättvist behandlad så har man svårt att lämna det. Allt talade för att det var vårt träd på vår tomt, säger Erland Skagerö, styrelseledamot i stiftelsen som driver äldreboendet.

Jönköpings kommun står dock fast vid sitt beslut.

– Jag har full förståelse för att det här är en tung kostnadspost och jag betvivlar inte att man har gjort det här av misstag, men ibland måste vi ändå behandla alla lika för de regelverk vi har, säger Thomas Bergholm, chef på tekniska kontoret i Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista