Oväntat hårt år för pollenallergiker

1:56 min

Det skulle ha varit ett lugnt år för alla björkpollenallergiker. Men istället har höga halter för första gången mätts två år i rad.

På taket på Länssjukhuset Ryhov står en pollenfälla. Det är en blå maskin som fångar pollen på en klisterremsa. Vartannat år visar fällan höga halter av björkpollen och vartannat år vilar vanligtvis björkarna och då blir det inte heller lika mycket pollen i luften.

Men för första gången sedan mätningarna började 1988 har det varit två extrema björkpollenår. Björkarna som borde ha vilat har alltså istället producerat stora mängder pollen, säger Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på Laboratoriemedicin på länssjukhuset Ryhov.

– Jag har nog inte varit med om två så extrema år efter varandra.

Men bara för att det varit två extrema år efter varandra så betyder det inte att du som är allergisk mot björkpollen kan andas ut inför nästa vår.

– Mycket av pollenet är vårt eget, men Västkustens björkar har blommat kraftigt i år så det kan vara så att vi har mycket pollen från Göteborg som har blåst hit. Då kan våra egna björkar blomma kraftigt nästa år, för att de ändå hade ett viloår i år, säger Marita Skarstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista