Jönköping

Surfplattor och datorer till alla skolbarn i Jönköpings kommun

1:59 min

Många elever har det redan och nu kommer barn från årskurs 1 och uppåt att få en egen dator eller surfplatta i Jönköpings kommun.

Något som innebär att 10 000 digitala enheter ska delas ut de närmsta tre åren. På Österängsskolan i Jönköping jobbar man redan en del med digitalt lärande.

– Rent praktiskt använder man det till att söka fakta men också att skriva. Det är klart för de som har det svårare rent motoriskt att skriva så är det ju en fördel, Bengt Byström är it-pedagog på Österängsskolan.

Många i lärarkåren är positiva till förändringen, men det finns också de som är oroliga för en ökad skärmtid bland skolbarnen.

– Det är en oro jag möter, säger Claes Axelsson som är it-strateg på utbildningsförvaltningen och den som leder projektet.

Jönköpings kommun räknar med att det hela kommer kosta 2,4 miljoner kronor per år. Tills att man slutat årskurs 3 får datorn eller surfplattan stanna kvar hos skolan när barnen går hem. Det finns också rutiner för om grejerna går sönder men det är inget som oroar Claes Axelsson. Han hänvisar till hur det funkat på två skolor i kommunen där man testat projektet sen förra året.

– Det har slagit mig hur duktiga våra elever är på att ta hand om sina saker. Andelen som blir skadad är egentligen väldigt liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista