Vaggeryd

Medveten satsning gav kraftigt minskad skadegörelse

2:00 min

I samband med skolavslutning och terminsstart ökar skadegörelsen på skolorna. Men i Vaggeryd kan man ha hittat en lösning.

Sommarlov och lång ledighet brukar också betyda sönderslagna rutor och klotter på skolorna, något som kostar kommunerna stora summor.

Men i Vaggeryds kommun har det nästan inte varit någon skadegörelse alls, vare sig i år eller förra året. Och Tommy Wallin, chef för kommunens öppna ungdomsverksamhet tror att det beror på deras förebyggande arbete.

– Vi har haft daglig verksamhet för alla mellan sju och 15 år, och feriepraktik för de mellan 16 och 18. På så vis har vi fångat in en stor del av kommunens ungdomar, säger han.

– Vi ser ungdomarna, lyssnar på dem. På så vis blir de delaktiga och stolta över sin by.

Men i flera andra kommuner i länet har det förekommit både klotter och sönderslagna rutor. I till exempel Vetlanda har skadegörelsen under första halvåret i år kostat 250.000, och i Mullsjö 110.000 kronor.
I Tranås började sommaren med mycket stök, som kulminerade i ett försök till mordbrand på en skola.

Det fick kommunen att öka bevakningen av skolgårdarna med väktare, och i en informationsfilm medverkade både polisen och räddningstjänsten.

– Efter det blev det mycket lugnare, säger Magnus Nilsson, vd för Tranåsbostäder.

Nu ska sommaren utvärderas, och förhoppningen är att prata mer med eleverna, och ge belöningar om skadegörelsen minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista