Linköpings universitet

Hoten mot universitetet var musikreklam – Tranåsbo släppt

1:58 min

Målet för mannen från Tranås var att marknadsföra sin musik – inte att hota studenter om ett stundande attentat. Det framkom i förhör under helgen.

Mannen har tidigare gått på Linköpings universitet och bor alltså i Tranås och det är också där flera husrannsakningar gjorts. Det bekräftar åklagaren Eva Nemec Nordh för P4 Jönköping. Uppgifter som Tranås-Posten var först med att publicera. Men misstankarna efter husrannsakningarna har istället för att öka alltså minskat. Vapnet som hittades och som förekommer i en av de videor som mannen lagt ut på sociala medier visade sig inte vara ett riktigt vapen, och det finns inte någonting som tyder på varken ett agg mot universitetet eller att mannen ska ha haft några planer på att utföra ett attentat.

– Vad han säger i förhör så var hans syfte inte att hota eller skrämma någon utan han ville marknadsföra och skapa spänning kring sin musik, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Trots det och att han nu är släppt på fri fot så fortsätter utredningen och han är fortfarande misstänkt för brott.

– Även om inte syftet inte var att skrämma någon så var det här beteendet ägnat att väcka fruktan för egen person. Det här är på straffbar nivå för olaga hot, säger Eva Nemec Nordh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista