En ny lag ska stoppa uthyrning av lägenhet i andra hand

1:48 min

Den första oktober börjar en ny lag gälla som ska stoppa olovlig andrahandsuthyrning. Något som flera fastighetsbolag tycker är bra.

- Vi behöver inte varna hyresgästen i fortsättningen. Kommer vi på en olovlig andrahandsuthyrning kan vi göra en uppsägning omedelbart, säger Fredrik Erlandsson, vd på Bygginvest.

Den som ger bort sina nycklar till någon annan och tar betalt i hyra, utan att ha kommit överens med sin hyresvärd kan bli utslängd direkt utan förvarning.

Det kan också leda till en polisutredning som kan ge böter och vissa fall till och med fängelsestraff. Fredrik Erlandsson på Bygginvest tror att det kommer bli färre som vågar gå bakom ryggen på hyresvärden.

Flera fastighetsbolag i länet som P4 Jönköping har pratat med säger att de upplever att otillåtna andrahandsuthyrningar ökar och att det dessutom finns ett stort mörkertal. Men de nya lagarna kan göra att fler lediga lägenheter åt dem som står i kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista