Jönköping

Högskolan siktar på nya utbildningar

1:49 min

Högskolan i Jönköping vill fortsätta att växa. De närmsta åren vill de få en helt ny byggnad och fler utbildningar.

När högskolan i Jönköping bildades för 25 år sedan så var det 3000 som studerade där. Nu är det mer än fyra gånger så många, över 12 000.

– Denna tillväxten är så otroligt spännande. Vi är nog en av de skolorna i landet som växt allra mest, säger skolans prorektor Mats Jackson.

Skolan har dessutom blivit en av Jönköpings största arbetsgivare med runt 1000 anställda.

Hittills så är det totalt 150 000 studenter gått på högskolan under de första 25 åren, fler än som bor i hela Jönköpings kommun. Trots att högskolan i Jönköping varit en av de i Sverige som haft störst tillväxt, så ser de ingen anledning att sluta nu.

– Vi vill växa och utvecklas. Vi vill ta fram nya viktiga utbildningar, utveckla de program vi har och utvecklas inom forskning. Vi vill få flera nya utbildningar. Bland annat vill vi få hit en tandläkarutbildning som vi tror ska locka många, säger Mats Jackson.

Satsningarna betyder också att skolan vill ha en helt ny byggnad. Den ska i så fall ligga mot Munksjön, där det i dag finns en stor parkering.

– Det är inget bestämt men det finns planer för det. Sen finns det ju en gräns också med den ytan vi har till vårt förfogande, men vi hade kunnat bygga på höjden också, vem vet, säger Mats Jackson.