SR granskar skolan

Konkurrensverket om samarbetet kring lärarlönerna: Inte okomplicerat

1:44 min

Att flera kommuner i länet samarbetar för att hålla lärarlönerna nere skulle kunna vara en kartellbildning och i så fall olagligt.

Tidigare under dagen har P4 Jönköping berättat om att flera kommuner i länet jobbar gemensamt för att pressa ner löneökningarna i läraryrket. Lärarnas stora löneökningar är en utmaning för grundskolornas ekonomi. En av kommunerna som ingår i samarbetet är Habo.

– Personalcheferna i de olika kommunerna träffas regelbundet och pratar sig samman om vad en rimlig ingångslön kan vara, säger Katarina Ståhlkrantz, skolchef i Habo.

Men Lärarförbundets ordförande i Habo Jill Trygg är kritisk till Habos samarbete med andra kommuner för att hålla lönerna nere.

– Jag tror knappt det är lagligt ens, säger Jill Trygg.

Och frågan är inte helt okomplicerad enligt Konkurrensverket, även om chefen för Enheten för karteller och förvärv Göran Karreskog inte vill spekulera i om det kan vara olagligt.

– När det gäller att ta ställning till just det här exemplet gör vi bara i den mån vi gjort en ordentlig utredning men det är inte helt okomplicerat.