Läkare bryter mot lagen

Uppemot 30 läkare i Jönköpings län jobbar för mycket övertid. Det kan leda till att patienter träffar läkare som inte är tillräckligt utvilade.

Som mest får en läkare jobba 200 timmar övertid på ett år. Men - de 30-talet läkarna jobbade tillsammans över nästan 900 timmar mer än vad lagen tillåter förra året.

Nästan 900 timmars förbjuden övertid av läkarna här i länet. Men jämfört med andra landsting är det väldigt lite, det säger personaldirektören Mats Hoppe.

För i Jönköpings läns landsting har arbetsgivaren tillsammans med läkarförbundet satsat på att få ner antalet förbjudna övertidstimmar.

De senaste två åren har man halverat övertidstimmarna, bland annat genom att ge gravida läkare rätt att säga nej till övertid.

Läkarna i Värnamo sjukvårdsområde är de som har brutit klart mest mot 200-timmars regeln. Dom har jobbat över 657 timmar för mycket.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".