Securitas saknar tillstånd för kameran

Securitas saknar tillstånd för den övervakningskamera som sitter utanför värdedepån i Jönköping som rånades i fredags. Därmed har företaget brutit mot kameraövervakningslagen.

- Vi har gått igenom registren och där finns inget tillstånd för Securitas, säger Bengt Janzon, byrådirektör på länsstyrelsen.

Dagen före rånet mot värdedepån i Jönköping så satte Securitas upp övervakningskameran på husfasaden på Kapellgatan i Jönköping. Men kameran hann man aldrig koppla in och därför finns inga bilder från rånet.

Trots att kameran inte var igång så krävs alltid tillstånd innan man sätter upp kameran.

- Det är något anmärkningsvärt att Securitas missar sånt här. Jag förutsatte att dom vet om sådant här, säger Bengt Janzon.

På Securitas huvudkontor så bekräftar informationschef Åke Andersson att kameran satts upp utan tillstånd.

- Det är ett misstag i administrationen. Det är trist att vi har brustit här, säger Åke Andersson.

Om Securitas skulle fällas för brott mot lagen ja då väntar böter eller i värsta fall fängelse i ett år för den som är ansvarig.

Länsstyrelsen tänker dock inte göra någon polisanmälan, trots att man är tillsynsmyndighet.

- Det är polisens och åklagarens sak. Vi har tillsyn på den legala verksamheten. Polisen på den legala, säger Bengt Janzon på länsstyrelsen.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".