Bensinen dyr, men dieseln dyrare

För första gången så är det nu dyrare att tanka diesel än bensin på flera platser i Sverige.

Tidigare har det ju alltid varit billigare literpris på dieseln men i Jönköping till exempel så är just nu dieseln 80 öre dyrare än bensinen. 

För ett år sedan låg dieselpriset i snitt runt 6 kronor och 80 öre per liter. I september var snittpriset över tio kronor, enligt statistik från svenska petroliuminstitutet. Det innebär att dieselpriset ökat med nästan 50 procent på knappt ett år.

Bensinpriset ökade under samma period med 30 procent.

Prisskillnaden mellan diesel och bensin har därmed minskat och på flera håll i landet har priskriget på bensin gjort att dieseln till och med är dyrare än bensin och det har aldrig tidigare inträffat i så stor utsträckning som nu, säger Anders Hedenbäck, chef för Shells obemannade mackar i Sverige.

Enligt Anders Hedenbäck så har också eldningsoljan gått upp i pris och det drar med sig dieselpriset, speciellt under hösten när efterfrågan ökar. När det samtidigt är ett priskrig på bensin med priset ned mot 9, 30 kronor litern, ja då kan skillnaderna bli stora. I Jönköping idag var diesel 80 öre dyrare än bensinen på sina håll.

Reporter Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".