Mindre pengar till forskning om äldre

Forskningen om äldre och åldrandet, som bland annat bedrivs i Jönköping, kan komma att förlora många mlijoner kronor dom närmaste åren.

Forskningsrådet, som delar ut pengarna, vill att finansieringen ska upphöra. Men förslaget har mött protester.

- Det skulle vara en riktig motgång om äldreforskningen förlorade så mycket pengar, säger professor Nancy Pedersen, som är hedersdoktor vid Högskolan i Jönköping, till nyheterna. 

Nancy Pedersen har forskat om åldrandet i decennier och hon tycker att det är fel att dra ner på forskningen nu när gruppen med människor som är 65 år och äldre bara blir större.

Själv har hon jämfört tvillingar och hur arv och miljö påverkar en människas åldrande. Men äldreforskning handlar också om exempelvis demens och vad vi människor egentligen tycker om att bli gamla. Och all kunskap är betydelsefull, säger Nancy Pedersen.

I slutet av 90-talet sade regeringen att äldreforskningen skulle stärkas och nu på 2000-talet har man fått 30 miljoner kronor extra om året. Men nu har de som delar ut pengarna - Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap - föreslagit att finansieringen ska trappas ner och upphöra.

Men det protesterar nu Sveriges gerontologiska sällskap mot och i ett brev till äldreomsorgsminister Ylva Johansson har bland annat vice ordföranden Bo Malmberg från Jönköping skrivit att man tycker det krävs ett beslut på riksdags nivå för att ta bort finansieringen.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".