Foto: Anders Gustavsson/Pressens Bild

Unga mjölkbönder ska lockas investera

Dålig lönsamhet och sjunkande priser gör att hundratals mjölkbönder slutar varje år. Men nu försöker branschen vända trenden och få framför allt de yngre att våga satsa på mjölkproduktion i större skala.

När organisationen Svensk Mjölk i dag ordnade en investeringsdag i Värnamo så kom mer än 100 mjölkbönder från Småland och Blekinge.

- Vi har valt att investera till en nivå som vi tycker passar oss idag, säger Per-Ola Pettersson från Reftele som besökte träffen. Han har nu 250 mjölkkor.

Bönderna har fått allt sämre betalt för mjölken och den dåliga lönsamheten har krympt skaran av mjölkbönder rejält.

Just nu finns knappt 800 kvar i Jönköpings län, men nu försöker organisationen Svensk Mjölk och Arla tvätta bort stämpeln av krisbransch och locka främst yngre bönder att investera och då satsa på mjölkproduktion i större skala.

Budskapet vid träffen med över 100 mjölkbönder idag var att förädlade produkter av den svenska mjölken, som exempelvis torrmjölk, har en lysande framtid. Då är det export till den växande marknaden i Kina som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".