Arkivbild: Foto Håkan Lindgren / Pressens Bild

Annonser ska locka fram prostituerade

När prostitutionen i Jönköpings kommun ska kartläggas nästa år så gäller det att få tag i de inblandade.
Eftersom man inte vet så mycket om vare sig de prostituerade eller sexköparna nu före undersökningen, så tänker man efterlysa dem i annonser i lokala medier.

Efter nyår börjar kartläggningen av prostitutionen i Jönköpings kommun. Det sker genom fyra olika metoder. Vissa platser ska observeras, poliser och andra tjänstemän ska intervjuas liksom slumpvis utvalda ungdomar. 

Och så är det då det viktigaste, att hitta de personer som säljer och köper sex. Torbjörn Ahlgren, som är forsknings- och utvecklingsledare på Luppens kunskapscentrum, tror att folk kommer att svara på annonserna.

- Jag tror man har behov av att berätta om sin situation, att man kanske vill bidra med den kunskap man har för att hjälpa andra. Undersökningar visar att samma behov finns hos sexköpare säger Torbjörn Ahlgren.

Det är Jönköpings kommun som har beställt undersökningen från Luppens kunskapscentrum, som i sin tur har anlitat en forskare från Göteborgs universitet. Det för med sig två saker som talar för att folk vågar höra av sig, säger Torbjörn Ahlgren. Dels att det är någon utifrån som ställer frågorna och dels att det inte finns någon risk att personuppgifter läcker ut.

Trots att det sedan 1999 är förbjudet att köpa sex, riskerar alltså inte sexköpare som hör av sig att åka dit.

- Det här handlar om forskning säger Torbjörn Ahlgren.

Det är bland annat landstinget och länets kommuner som står bakom Luppens kunskapscentrum.

Kartläggningen om prostitution ska vara klar den sista augusti nästa år.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".