Nässjö köper kraftvärmeverket av Vattenfall

Nässjö går i motsatt riktning mot många andra kommuner i landet och bygger ut sin kommunala energiförsörjning. För det kommunägda Nässjö Affärsverk tänker nu köpa kraftvärmeverket i Nässjö från Vattenfall.
Priset är 53,5 miljoner kronor. På sikt kan det innebära lägre kostnader för konsumenterna, säger Åke Olsson, VD för Nässjö Affärsverk till nyheterna. Idag ägs kraftvärmeverket av Vattenfall, som kommunen har ett 25-årigt kontrakt med till 2014. Men när avtalet tecknades räknade man inte med dagens energipriser. Så för Vattenfall har verket i Nässjö helt enkelt varit en dålig affär. Men vad som är en dålig affär för Vattenfall kan bli en bra för Nässjö Affärsverk, tror vd Åke Olsson. Genom ägandet får man kontroll över kraftvärmeverket. Nu väntar satsning på ny teknik och inom fem år utbyggnad med ännu en panna för biobränsle eftersom antalet kunder på fjärrvärmenätet hela tiden växer. Många kommuner har ju sålt ut sina energibolag den senaste tiden, till exempel i Sävsjö och Anderstorp. Nässjö går alltså helt i motsatt riktning och bygger ut den kommunala energiförsörjningen. Kommunfullmäktige tar ställning till köpet i eftermiddag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista