Få nya jobb nästa år - trots att företagen går bra

Det blir nya jobb i länet det kommande året. Men inte särskilt många, trots att det går bra för åtskilliga företag.

Den här utvecklingen spår Länsarbetsnämnden i sin prognos som presenterades i dag.

Länet har fortfarande landets bästa arbetsmarknad och fram till nästa höst väntas antalet sysselsatta personer öka med 1.500.

Det låter ju bra, men då ska man veta att nästan hälften handlar inte om vanliga jobb, utan om arbetsmarknadspolitiska program som hjälper till att minska antalet öppet arbetslösa.

Men en del nya jobb blir det alltså. Och precis som utvecklingen varit de senaste åren är det inom tjänstesektorn de kommer att finnas. Dit räknas också bemanningsföretagen och enligt prognosen får de också det närmaste året fullt upp med att hyra ut arbetskraft till industrier som inte vill anställa.

För det är det som är problemet - många företag går bra och har fulla orderböcker, men automatiserar, lägger produktion utomlands och anlitar bemanningsföretag för att klara tillfälliga toppar. Istället för att skapa fasta jobb.

På bara fem år har 5.000 industrijobb försvunnit från länet och det är en utveckling som väntas fortsätta och främst gäller det verkstadsföretagen.

Varslen om uppsägning minskar inte lika mycket här i länet som i landet i stort och flest varsel är det i de så kallade GGVV-kommunerna, alltså Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. Det är i det här småindustritäta området som strukturförändringarna med utflyttning av jobb och ökad automatisering naturligt nog märks mest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".