Conny fick rätt mot Försäkringskassan

När den svenska sjukvården inte räckte till åkte pisksnärtskadade Tranåsbon Conny Gustafsson till Tyskland för att få hjälp.

Försäkringskassan vägrade då hjälpa Conny med pengar till det här, trots att han har stöd för det i lagen. Men Conny överklagade, och har nu fått rätt och vunnit över försäkringskassan.

Det började för sju år sedan, när Conny och hans sambo blev påkörda av en bil och de båda fick svåra rygg- och nackskador.

Conny har fått sin diagnos fastställd på flera ställen. Vad man däremot inte kan se med svensk teknik är var smärtan och orsaken till den sitter någonstans.
Men hos doktor Volle i Tyskland använder man sig av en teknik som gör det möjligt att tydligare se skadade delar i nacken.
Men det här tyckte inte Försäkringskassan var någon internationellt vetenskaplig undersökning, och nekade alltså Conny rätt till ersättning.
- Den här undersökningen görs ju ingen annanstans, säger Conny och suckar.
- Det blir lite moment 22 över det hela.

Undersökningen kostade 18000 kronor plus omkostnader; något som Conny betalat ur egen ficka.
- På Försäkringskassan ville de inte ens tala med mig om någon ersättning. Jag åker ju inte till Tyskland för att det är roligt, utan för att jag vill ha vård.

Men efter alla turer har Conny fått rätt till ersättning i en dom i Länsrätten. Men inte ens nu vågar han lita på att han ska få tillbaka sina pengar.
- Jag tror att Försäkringskassan överklagar, de har sådana besparingskrav på sig att de kör det här ärendet vidare rättsligt så långt de bara kan, säger han.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".