Kastade kniv mot kollega- fick sparken

En anställd på Husqvarna AB fick sparken sedan han kastat en kniv mot en annan anställd.

Men nu stämmer fackförbundet Metall Husqvarna AB, och kräver att den sparkade mannen får jobbet tillbaka.

Mannen fick sparken i juli i år. Han jobbade ett kvällsskift när en annan anställd bestämde sig för att kasta kallt vatten i ansiktet på den överraskade mannen.

Enligt Metall reagerade han då instinktivt genom att kasta den Morakniv han hade i handen. Enligt stämningsansökan gick kniven i en sådan bana att det inte fanns någon risk för att den skulle skada någon.

Husqvarna AB kunde inte tolerera beteendet, och sparkade honom. Men enligt Metall saknas saklig grund för det. Metall tycker att det hade räckt med kritik mot mannen eller möjligen en omplacering.

Nu stämmer de alltså Husqvarna. Facket begär att mannen får jobbet tillbaka och att han dessutom ska få skadestånd på 100 000 kronor.

Den sparkade mannen ska dessutom ha ett brett stöd hos andra anställda. Drygt 50 personer på Husqvarna har skrivit under ett protestbrev till företaget, där de kräver att arbetskamraten ska få stanna.

Det är nu upp till arbetsdomstolen att ta ställning i fallet.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".