Fler rattfulla grips i länet

Fler personer kommer att straffas för att de kört bil med alkohol i kroppen. För drygt två månader sedan ändrades reglerna och nu är säkerhetsmarginalen lägre när det gäller mätningar vid polisens alkotester.

Och redan har fler personer i länet gripits, och det handlar om personer som ligger strax över 0,2 promille - som tidigare inte kunde fällas.
Den 15 september ändrades säkerhetsmarginalen på polisens mätinstrument vid alkotester. Gränsen för att åka dit om man kör bil och har druckit gick tidigare vid 0,170 mg alkolhol per liter utandningsluft - eftersom säkerhetsmarginalen var ganska stor - men efter ändringen åker man dit om man har 0,118 mg per liter.
Det här börjar redan få effekt. Under perioden 15 september till 15 november i år togs 79 rattfyllerister i Jönköpings län - det är nio fler än samma period förra året.
Polisen i länet upplever att vi har blivit slappare när det gäller alkohol och bilkörning och därför kan den säkra mätmetoden vara en hjälp att gripa fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".