Drogfria ungdomar får betalt i Anderstorp

Makarna Berit och Verner Eriksson i Ryd har startat en stiftelse för att uppmuntra ungdomar att låta bli att dricka, röka och knarka.

Verner och Berit Eriksson är så bekymrade över utvecklingen att de skänkt 3 miljoner kronor till en stiftelse för drogfri ungdom i Anderstorp. Pengarna finns i aktiefonder och nu erbjuds alla 13-åringar att dela på avkastningen. Men förutsättningen är att de skriver under ett kontrakt och lovar att avstå från tobak, alkohol och narkotika tills de är 18.

- Det känns väldigt roligt om det blir till nytta i vårt samhälle. Kan man hjälpa någon människa till ett bättre liv så är det värt det, säger Berit Eriksson.

Om fem år, på Verners födelsedag den 15 september, är det dags för den första utdelningen och sedan blir det en varje år. Hur mycket pengar 18-åringarna får dela på beror förstås på hur fonder och börsen går, men placeras tillgångarna lika lyckosamt som Verner gjort hittills, så blir det en rejäl slant till var och en. Och de ungdomar på Åsenskolan i Anderstorp som nyheterna pratat med är positiva.

- Det är en bra idé och jag tror att många går med på det, säger Rebecca Malmström. Och hon får medhåll av Therese Heijel:

- När det delas ut lite pengar blir det något att se fram emot med att hålla de här fem åren drogfria.

Men Verner Eriksson har inga planer på att övervaka att ungdomarna verkligen håller sig ifrån alkohol, droger och cigaretter.

- Man försöker lita på folk, att de verkligen är så ansvarsfulla. Och kan man inte hålla detta så har man rätt att hoppa av, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".