Kommuner bryter mot lagen

Kommuner som struntar i att hjälpa döva på äldreboenden att prata med andra, bryter mot lagen. Det menar länsstyrelsens granskare.
Nyheterna kunde ju i morse berätta om en döv kvinna på ett äldreboende i Jönköping som inte kunde tala teckenspråk med någon och därmed blev väldigt isolerad. -Gemenskapen är en viktig del av omsorgen, och kan man inte kommunicera så kan man knappast ha någon gemenskap, säger Margareta Johansson vid länsstyrelsen till nyheterna. Kommunen är skyldig att ge den äldre en stimulerande tillvaro som ska bygga på att umgås med andra människor. Insatserna ska ju också göras tillsammans med den äldre och kan man inte prata med personen så blir det svårt. Även medicineringen ska ske med kommunikation med den äldre. Även det blir svårt. Det här krävs av kommunen i socialtjänstlagen. Följer man inte det så bryter man mot lagen, menar Margareta Johansson på Länsstyrelsen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista