Hårdare lag om sexbrott mot barn prövas i länet

Det är en småbarnspappa från Vaggeryds kommun som hotas av minst fyra års fängelse för grov våldtäkt mot sin bara sex år gamla dotter.

Den 1 april i år skärptes lagstiftningen om sexbrott mot barn som ett resultat av kritiken och debatten efter flera uppmärksammade domar. Det infördes hårdare straff och en ny bestämmelse om våldtäkt mot barn, där det inte krävs att det använts hot eller våld vid övergreppen. Men lagen är så ny att det ännu inte finns några direkt vägledande eller prejudicerande domar i landet.

Nu är det första fallet här i länet på väg upp i domstol. I morgon väntas nämligen åtal mot den man från Vaggeryds kommun som för drygt en månad sedan greps och häktades för övergrepp mot sin sexåriga dotter. Övergreppen misstänks ha pågått länge, ända sedan början av förra året, och för tiden efter den 1 april, när den nya lagen trädde i kraft, gäller misstankarna två fall av grov våldtäkt mot barn. Straffet för det brottet är fängelse i minst fyra och högst tio år.

Ett av skälen till att åklagaren bedömer brottet som grovt är offrets ålder, bara sex år. Rättegången mot pappan hålls inför Jönköpings tingsrätt i nästa vecka och då sätts den skärpta lagen på prov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".