Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jönköpings kommun tar planerna på en kombiterminal på Torsvik i egna händer

Publicerat fredag 9 december 2005 kl 17.13

Planerna på en kombiterminal på Torsvik utanför Jönköping växer sig nu allt starkare - trots att det saknas löften från Banverket om en sådan storsatsning.

Nu drar kommunen igång en egen förstudie och hoppas att staten såsmåningom genomför satsningen som kommer att kosta hundratals miljoner och få stor betydelse för hur Jönköping utvecklas i framtiden.

En kombiterminal är ju en plats där man lastar om gods mellan lastbil och järnväg och är också viktig för en regions utveckling. En kombiterminal blir ett nav för varutransporter och är också en uppenbar konkurrensfördel för de platser där de finns. Därför är det också naturligt att det blir en dragkamp om var de ska ligga i framtiden.

En rad förstudier har gjorts där Banverket, som ju står för järnvägsspåren, vägt för och emot och funderat var de attraktiva terminalerna ska finnas i södra Sverige framöver. Men där kommer en utbyggnad på Torsvik utanför Jönköping långt fram i tiden.

För politikerna i Jönköping är det ett bakslag. Jönköping har ju gjort en stor sak av att kommunen har goda transporter och också lyckats locka en lång rad stora företag till sig tack vare det. Men för att det ska bli långsiktigt hållbart när kommunen och näringslivet växer och för att man ska kunna fortsätta att satsa hårt i Jönköping vill man få till en ny stor terminal på Torsvik utanför Jönköping.

En sådan skulle kunna få en stor kapacitet samtidigt som attraktiva och mer centrala områden skulle kunna användas till annat då den nuvarande terminalen på Ljungarum skulle kunna avvecklas.

Men några besked från Banverket om en sådan satsning lyser med sin frånvaro. Och istället för att snällt vänta med mössan i hand på ett positivt besked vill politikerna i Jönköping göra tvärt om och sätta igång med planeringen redan nu. Därför vill man göra tre saker: För det första sätta igång med att ta fram en detaljplan för en kombiterminal på Torsvik. För det andra börja titta på var nya järnvägsspår mellan Torsvik och Tenhult skulle kunna tras. Och för det tredje att tillsammans med näringslivet försöka starta ett bolag som ska kunna driva den framtida terminalen.

Förhoppningen är att det ska leda till att en ny combiterminal byggs på Torsvik betydligt tidigare än vad som är tänkt enligt de planer som hittills tagits fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".