Boklånen minskar - främst bland lågutbildade

Boklånen minskar i Jönköping. Nationella undersökningar visar samtidigt att det är akademiker som står för läsandet medan lågutbildade, speciellt män, inte lånar eller läser böcker alls.

Det finns klara tendenser att de som läser eller har läst mycket fortsätter att göra det, medan de som tidigare läst lite i dag minskar på sitt läsande.De som läser minst av alla är lågutbildade män. Det här märks inte minst i Jönköpings län som har en lång tradition som industrilän. Det här bekräftas av Erik Lindfelt, bibliotekschef i Jönköping.- Det kanske är större skillnader i Jönköpings län än i övriga landet. Här vet vi att utbildningsnivåerna är lägre än övriga landet, säger Erik Lindfelt.På biblioteken i Jönköping kan man samtidigt se att boklånen minskar. Anledningen är enligt Erik Lindfelt att biblioteken kan kännas som något som är för fint och främmande för vanliga människor. Men den bilden är felaktig säger han samtidigt.Reporter: Pablo Dalencepablo.dalence@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".