Foto: Pressens bild.

Gymnasieelever spelar om pengar på nätet

På Erik Dahlbergsgymnasiet spelas det så mycket poker på skolans datorer att eleverna själva har vänt sig till skolans styrelse för att datorerna allt för ofta är upptagna av pokerspelare.

Trots att det finns en policy som säger att man inte får spela med pengar på skolans datorer, spelas det för fullt. Flera elever har tröttnat på att datorerna är upptagna och efterlyser tydligare regler från skolans ledning.

- Man ska inte komma till skolan och få ett spelberoende, utan datorerna är till skolarbete, säger Sara Hagström.

- De gör det väl när lärarna inte ser mestadels. Det är självklart att de inte ska göra det i skolan tycker jag, säger Gustav Karlsson.

Lika självklart är det för skolans gymnasiechef Mats Almlöw. Vid ett par tillfällen har visserligen några elever blivit avstängda från skolans datorer. Men trots att elever vid ett par tillfällen har påtalat problemet med pokerspelandet så tycker han det är viktigare att förändra attityden än att skärpa reglerna.

- Regler i all ära, men det är också ett förhållningssätt. Vi har haft och kommer att ha teman på programmen utifrån problematiken runt spelet. Det stora problemet är inte att någon spelar på en av datorerna här utan stora problemet är att det håller på att bli en folksjukdom. Och den måste vi hantera utifrån vår värdegrund, säger Mats Almlöw.

Men regelverk och attityder struntar eleverna Kalle Thorstensson och Nicklas Allikander i.

- De har ju regler att man inte får använda datorn till spel men det gör alla i alla fall för det har de ingen koll på, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".