En av hästarna på Vetlandaortens Ryttarförening. Foto: David Westh.

Ridskolor hotas av nya myndighetskrav

Just nu utreder Djurskyddsmyndigheten ett förslag om att förbjuda spiltor. Det kan bli en dödsstöt för många ridskolor som inte har råd att bygga om till boxar.

Solveig Rutgerssson jobbar på Vetlandaortens Ryttarförening och hon tycker att hästarna har det bra som det är.

- På denna ridskola går hästarna ute flera timmar varje dag och dessutom går de på lektion så de står inte så mycket i spiltorna. Och hästarna trivs och är väldigt välmående. Ur hästarnas synpunkt är det skönare att kunna röra sig men jag tror inte de rör sig så mycket på nätterna. De äter och sover och lägger sig en stund och det klarar de gott i en spilta, säger hon.

Just nu utreder Djurskyddsmyndigheten nya regler för hästhållning. Hästarna ska gå ute en viss tid och man funderar också på att förbjuda spiltorna, de utrymmen där hästarna står uppbundna. Myndigheten vill ”främja hästens naturliga beteende” och se till att hästarna får stå i nio kvadratmeter stora boxar där de kan röra sig mer fritt.

Men många ridskolor har inte råd att bygga om och det här förslaget kan innebära dödsstöten för dem.

- Jag tror många ridskolor skulle få lägga ner. Det blir för stora utgifter. Och det vore katastrof för många småtjejer, speciellt närmare de större städerna, säger Solveig Rutgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista