Ingen ställs till svars för missat mord

Polisen skyller på läkaren och läkaren skyller på polisen och alla går fria. Ja, nu står det klart att ingen ställs till svars för misstagen som begicks när Värnamobon Henry Söderholm hittades ihjälslagen med krossad skalle för tre år sedan.

Åklagare har nämligen för andra gången beslutat att inte åtala läkaren som bedömde dödsmisshandeln som hjärtinfarkt.

Henry Söderholms fyra döttrar, som på bårhuset upptäckte det som polis och läkare missat, har kämpat länge, men nu orkar de inte längre, säger dottern Anna till nyheterna. 

Nu till jul är det tre år sedan Annas pappa Henry Söderholm hittades ihjälslagen i sin lägenhet i Värnamo. En 17-åring hade krossat hans skalle med ett baseballträ. Men det grova våldsbrottet hade aldrig avslöjats om inte Söderholms döttrar slagit larm om pappans sönderslagna skalle efter ett chockartat besök på bårhuset.

De poliser och den läkare som undersökte Söderholm redan i lägenheten hade avfärdat dödsfallet som naturligt. När Justitieombudsmannen bad poliserna om en förklaring så skyllde de på läkaren som sagt att Söderholm dött av hjärtinfarkt. Det hade JO förståelse för. När så läkaren förhördes skyllde han på att poliserna vilselett honom, när de sagt att det inte fanns några misstankar om brott. Det hade vice chefsåklagare Stefan Edwardson förståelse för.

Tjänstefelet var så litet att det inte var brottsligt och läkaren slapp åtal. Men överåklagaren tyckte det var en slarvig utredning och beordrade en ny.

I går fick Anna Söderholm brev från kammaråklagare Anders Brokelind. Han klandrar visserligen läkaren för att han inte såg det som döttrarna upptäckte, att Söderholm bland annat hade ett stort hål i skallen. Men den försumligheten är så liten, att det inte är tjänstefel. På nytt läggs nu skulden på polisen, men Anna Söderholm säger till nyheterna att de inte orkar gå vidare med saken längre.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".