Mäklare varnas efter oriktiga uppgifter

Köparna av ett hus i Vätterbygden trodde att huset till största delen kunde värmas upp med de fem kakelugnarna. Men kakelugnarna var utdömda sedan länge, och nu varnas mäklaren som sålde huset.

Det var i början på förra hösten som köparna till huset skrev på kontraktet, med avsikten att flytta in ett par månader senare. Enligt mäklaren som sålde huset till dem kunde de fem kakelugnarna i huset tillsammans med en vedspis och ytjordvärme värma upp huset. Han sa att huset var i toppskick och att säljarna anlitat proffs för att renovera både kakelugnar och vedspis. Säljarna förklarade att de inte eldat i huset de senaste åren av rädsla för att barnen skulle bränna sig.

Men köparna anade att något inte stämde och dagen efter att de skrivit på kontraktet kontaktade de en sotare på orten. Han kunde berätta att det rått eldningsförbud i huset sedan mycket lång tid, och att det gällde alla eldstäderna i huset. Senaste provtryckningen hade gjorts 1991 och då var det fel på alla kakelugnarna och på vedspisen. Enligt sotaren hade mäklaren också fått ta del av det senaste sotningsprotokollet som visade att det inte gick att elda i kakelugnarna.

Det visade sig dessutom att ytjordvärmen bara stod för en bråkdel av uppvärmningen, och att det var direkt-el som gällde för att få huset varmt. Därför blev uppvärmningen mycket dyrare än beräknat för köparna.

Mäklaren menar att han inte gjort något fel. Han hävdar att köparna fått information om att kakelugnarna var obrukbara. Men Fastighetsmäklarnämnden menar att mäklaren brutit mot god fastighesmäklarsed. Han har inte fullgjort sina skydligheter och ska varnas.

En fastighetsmäklare i södra delen av länet varnas också av Fastighetsmäklarnämnden, men får fortsätta med sitt jobb trots att han dömts för ekonomiska brott.

Mäklaren hotades av att få sin registrering indragen, men nämnden nöjer sej med en varning.

Skälet är att brottsligheten - bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och skattebrott - enligt nämnden ligger relativt långt tillbaka i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".