1 av 3
2 av 3
3 av 3

Titthål räddar män med prostatacancer

Var tionde man riskerar att drabbas av prostatacancer. Nu kan en del av dem få hjälp av ny teknik på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Med hjälp av en tv-kamera och en titthålsoperation tas den skadade prostatan bort och metoden gör att den drabbade mannen slipper en större operation och ett större besvär.

- Jag tror det är en utveckling vi ser vad gäller prostatacancer. Det är en sjukdom som ökar i befolkningen bland allt yngre. Ju mer teknik och ju bättre teknik vi får ju bättre blir det för patienterna säger Peter Ströberg, överläkare på kirurgklinikens urologsektion på Ryhov i Jönköping.

Allt fler män drabbas av prostatacancer o sjukdomen går allt längre ner i åldrarna, även om det fortfarande är bland äldre män som den är vanligast.

Varje år drabbas 10 000 män av cancern och en av tio svenska män riskerar att drabbas.

På Ryhov har man tidigare kunnat hjälpa dem med strålbehandling eller med en operation där man öppnar upp patienten.

Titthålstekniken kräver betydligt mindre ingrepp. Läkarna går in via fem små hål i magen, patienten får färre besvär efteråt och det blir färre dagar på sjukhuset.

Ryvov blir det sjunde sjukhuset i landet med den här tekniken, en teknik som sprider sig och som enligt Peter Ströberg gynnar alla.

- Man kan se det på två sett. Operatören ser bättre, man blir säkrare och får en större förstoring på operationen. Man kan göra ett mer exakt ingrepp och det har ju patienten nytta av också. Patienten får ett bättre efterförlopp. Han kommer igång snabbare, får mindre ont och känner mindre av operationen säger Ströberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".