Vaggerydspappa frias för grov våldtäkt

Det man gör i sömnen kan man inte dömas för. Så resonerade tingsrätten i Jönköping och friade den småbarnspappa som åtalats för grova våldtäkter på sin sexåriga dotter.

Rättegången där den skärpta lagen om sexbrott mot barn skulle prövas för första gången här i länet slutade med ett frikännande och med en ovanlig motivering. Tingsrätten kom visserligen fram till att det i stora drag kunde ha gått till så som åklagaren hävdade. Han hade åtalat pappan från Vaggeryds kommun för grov våldtäkt för att han vid tre tillfällen pillat sin sexåriga dotter i underlivet när de låg i samma säng. Men rätten utesluter inte att pappan sov när han pillade.

I det nästan två timmar långa videoförhör som spelades upp vid rättegången berättade flickan att hon känt en hand under pyjamasen, men sa också att pappan sov. Pappan själv påstod att han inte mindes något. Tingsrätten trodde på flickans berättelse och att hon kanske till och med drömt alltihop och resonerade sig fram till att om pappan sov var han inte medveten om vad han gjorde. Och då saknade han också det uppsåt som krävs för att dömas. Och därmed var inte pillandet brottsligt. Rätten kritiserade också brister i polisens förhör med flickan.

Pappan friades alltså och släpptes efter sex veckor i häkte. Chefsåklagare Anders Nyström, som ville att Vaggerydsbon skulle dömas till minst fyra års fängelse, har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.