Omfattande fusk med barnbidrag

Folk fuskar med alla möjliga bidrag, även barnbidrag. Under årets åtta första månader anmäldes 16 fall till polisen i Jönköpings län där någon fuskat med barnbidragen.

Det motsvarar över 530 000 kronor, pengar som alltså hade betalats ut felaktigt. Hur stort mörkertalet är, det vet ingen.

De flesta fallen handlar om familjer som fortsätter att ta emot barnbidrag trots att de har lämnat Sverige. Fusket uppdagas på olika vis. Ofta handlar det om tips från allmänheten, men det kan också komma från samarbeten mellan exempelvis folkbokföringen.

Utredarna på försäkringskassan försöker sedan hitta uppgifter genom ett stort antal källor, för att ta reda på om familjen verkligen har lämnat Sverige.

Barnfamiljen från Skillingaryd tvingas nu betala tillbaka över 110 000 kronor, eftersom de har tagit emot barnbidrag i fem år, trots att man bodde utomlands. Men oddsen för att lura försäkringskassan under så lång tid kan minska nästa år, när myndigheten, som vi berättat tidigare, får mer resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".