Sent beslut om bidrag får följder för installatörer

Det har varit en tuff höst för de företag som installerar värmepumpar. För efter beskedet från regeringen om att villaägare som byter till miljövänlig uppvärmning ska få bidrag, har försäljningen av värmepumpar nästan helt stannat av.

Först idag kom beslutet, och den långa väntan har fått konsekvenser, berättar Peter Magnusson som driver Rubenssons rör i Tranås.

- Vi har fått säga upp sju personer, på grund av minskad orderingång, säger Rubensson till nyheterna.

För Peter Magnussons företag har antalet order minskat till hälften efter regeringsbeskedet i höstas. Innan dess gick värmepumparna åt som smör i solsken och många företag gick lysande. Men så blev det tvärstopp, eftersom människor väntade på beskedet om bidrag. Mikael Lind, som har Lind och Källströms värmepumpar i Tranås har upplevt samma sak.

Först idag kom regeringens beslut. Att installera en värmepump kostar mellan 120.000 och 200.000 kronor, och i eftermiddags kom beskedet att man kommer att få ett så kallat konverteringsstöd om man byter uppvärmning från el eller olja, mot något mer miljövänligt, med upp till 30 procent, upp till ett tak som ännu inte är bestämt. Stödet gäller från 1 januari och till sista december 2010.

Och även om branschen lättar igen nu är Peter Magnusson kritisk till att regeringen gick ut som man gjorde med löften om bidrag innan allt var klart.

Reportrar Maria Rymell och Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

maria.rymell@sr.se