En Tabergsbo har uppfunnit en säkrare metod att tillverka sedlar. Foto: Jessica Gow, PrB

Jeronym i Taberg uppfann ny säker sedel

Debatten efter de många värdetransportrånen har ökat intresset för säkrare sedlar. En Tabergsbo ligger bakom en idé till säkrare sedlar.

Det är Jeronym Seitl som har kommit på idén att förse sedeln med en elektronisk minnesfunktion som kan av-aktiveras vid en värdetransport och helt enkelt göra sedeln värdelös för en rånare. 

Redan för fem år sedan fick Jeronym Seitl patent på sin idé om ett elektroniskt miniminne på sedlar. Ett chip eller en tunn magnetremsa, som skulle kunna avaktiveras med motsvarande en kortläsare, när sedeln ska förvaras i en butik eller transporteras.

Själva värdet förs under tiden automatiskt över till ett konto och när pengarna sedan tas ut i en bankomat eller i en affär, så aktiveras sedeln igen.

Även om många praktiska frågor måste lösas så finns egentligen redan tekniken och Jeronym Seitl väntar nu på intresse från Riksbanken att vilja trycka den här typen av sedlar.

Jeronym Seitl är bara en av många som nu hört av sig till Riksbanken med idéer på hur sedlarna skulle kunna bli säkrare Efter värdetransportrånen har samtalen ökat. Olika försök har också utförts på andra håll i världen. Och att någon form av elektronisk märkning av sedlarna på sikt kommer är Riksbankens sedeltekniske expert Michael Reizinger övertygad om.

Reporter Daniel Rundqvist

daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".