Lyckat kulturprojekt för funktionshindrade

Ett musikprojekt har gett högre livskvalité för psykist och fysiskt funktionshindrade och patienter med dödliga sjukdomar i Jönköping.

Nyheterna berättade om projektet när det drog igång för ett år sedan och resultaten hittills är bara positiva.

Musiken blir ett komplement till medicinen och deltagarna utvecklas, stärks och har roligt tillsammans, säger folkhälsoplanerare Therese Rostedt till nyheterna.

Projektet heter ”Stärkande kultur för psykiskt och fysiskt funktionshindrade” och drivs av landstinget tillsammans med Jönköpings kommun.

Det finns fyra grenar. Ett är ”Spela med”, där psykiskt sjuka spelar tillsammans. Sedan finns ”Sjunga med”, där afasipatienter sjunger tillsammans. Dessutom har man ordnat musikcaféer på kliniker, gruppboenden och dagcenter, där elever från Per Brahe gymnasiet, Södra Vätterbygdens folkhögskola och Smålands musik och teater spelar och sjunger med patienterna. Och så kan man beställa en musikupplevelse inom den palliativa vården, där den som har en dödlig sjukdom kan få besök av studenter som sjunger för och tillsammans med patienten.

Projektet pågår fram till 2007, men Therese Rostedt hoppas att arbetet därefter ska fortsätta inom den ordinarie verksamheten.

Reporter Abigail Sykes

abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".