Barn har hållits hemma från skolan i ett år

I snart ett år har två flickor från Vetlanda hållits hemma från skolan av sin mamma. Kvinnan vill själv undervisa barnen i hemmet, men fått avslag från kommunen.

Lagen säger att alla barn har rätt och skyldighet att gå i skolan.

Att föräldrar vägrar sina barn den rätten är ytterst ovanligt, säger Anna Westerholm, enhetschef på skolverket.

- Mycket ovanligt, däremot kan det stundtals skära sig mellan skolan och hemmet men då handlar det mer om att förlädrarna tillfälligt håller barnen hemma säger Anna Westerholm.

Vi har tidigare här i nyheterna uppmärksammat fallet med de två flickorna, 11 och 13 år gamla, som inte får gå i skolan för sin mamma. Mamman vill själv undervisa sina barn hemma, men kommunen anser att den undervisningen inte håller tillräckligt hög standard och har därför avslagit hennes begäran.

Men kvinnnan vägrar ändå låta flickorna gå i skolan och just nu verkar det som att kommunen står handfallna i ärendet.

- Vi har prövat alla möjligheter att få tillrättaligd undervisning och tillrättalagda kontaktmöjligheter. Men i det här fallet har mamman bestämt sig för att hålla barnen hemma oavsett vad kommunen säger och då har vi haft väldigt svårt att hitta något sätt att bryta det säger Hans Svensson som är skolchef i Vetlanda.

- Kommunen måste lösa det här problemet. De får aldrig ge upp. De måste samarbeta över nämndgränser. Man kan inte lämna skolan i sticket, det kan bli bli allteles för svårt för dem att klara ut, här måste det finnas rutiner på kommunövergripande nivå säger Westerholm.

Vi har ju skolplikt i Sverige vilket det innebär att alla barn skall gå i skolan eller motsvarande. Men om en förälder inte låter sina barn gå i skolan så är det värsta som kan hända att han eller hon får betala vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".