Många lärarjobb försvinner - studenter går rakt ut i arbetslöshet

Flera hundra lärartjänster kommer att dras in i Jönköpings län de kommande åren. Orsaken är att barnkullarna blir mindre.

I Nässjö försvinner till exempel 22 lärartjänster redan nästa läsår. Det är lärare med tidsbegränsade anställningar som får sluta, säger Anna Lindén, ordförande i lärarförbundet i Nässjö till nyheterna.

Samtidigt som behovet av grundskollärare minskar ökar behovet av gymnasielärare, och läraförbundet i Jönköping har föreslagit kommunen att man ska avsätta pengar så att grundskollärare kan vidareutbilda sig. Men kommunen har sagt nej.

På Högskolan i Jönköping utbildas varje år många lärare, men studenterna får ingen information om det kärva läget på arbetsmarknaden.
-Det känns ju inte direkt positivt, det hade varit bra att få lite information, säger Alexandra Einarsson, som blir klar med sin lärarutbildning i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".