Facket skyller dålig information på Högskolan

Lärarstudenter med inriktning på grundskolan som examineras i januari, löper stor risk att gå arbetslösa i år framöver. Nu kritiserar Lärarförbundet Högskolan i Jönköping för att inte informera studenterna om hur arbetsmarknadens efterfrågan ser ut.

Men Högskolan har en annan syn på det. Anders Bergman är utbildningsansvarig för lärarprogrammet på Högskolan i Jönköping. Han menar att det mycket är studenternas egna vilja som styr. Det ser han positivt på, men menar att det ställer krav på studenten att inte bara välja efter intresse utan också ser var behoven finns.

Han medger ändå att de som examineras i januari inte har fått tillräcklig information från högskolan.Anders Bergman ser en lösning på problemet som nu uppstår med många arbetslösa grundskolelärare. Och lösningen är vidareutbildning. Med en eller två terminer till kan man få kompetens för områden där behovet är större, till exempel förskollärare eller lärare inom naturvetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".