Tuberkulos i Värnamo

Ett fall av den fruktade infektionssjukdomen tuberkulos har upptäckts på ett äldreboende i Värnamo.

Det var en av de anställda som bar på sjukdomen och nu misstänks att ytterligare en ur personalen kan vara smittad.

Det blev stort pådrag när det upptäcktes att en anställd på äldreboendet Linneberg i Värnamo drabbats av tuberkulos nu i höst.

För att vara på den säkra sidan togs prover och lungröntgen på samtliga äldre och anställda på de aktuella avdelningarna. Totalt rör det sig om 44 personer som testats.

Den kvinna som insjuknade först har friskförklarats efter behandling, men undersökningarna har avslöjat misstänkta lungförändringar hos ytterligare en av dom som jobbar på Linneberg. Hon har nu tagits in på infektionskliniken i Jönköping och ännu vet man inte om hon smittats.

- Jag tror inte det blir något stort utbrott framöver, men vi måste givetvis ta hand om och testa de som blir oroliga, säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom till Nyheterna. 

Tuberkulos är en infektionssjukdom som smittar via luften hos sjuka vuxna som hostar upp bakterier. Små barn är särskilt känsliga för smitta. Här i länet brukar mellan 10 och 20 fall upptäckas varje år av denna sjukdom som man ett tag trodde var på väg att försvinna. Men så blev det inte.

- Jag tror att vi ska vänja oss vid att ha tuberkulos som en sjukdom som dyker upp emellanåt, även om det bara handlar om 10-20 fall i vårt län, säger Per-Erik Åbom.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Tuberkulos var förr en fruktad och dödlig sjukdom - och den är fortfarande farlig om den inte behandlas. Det är därför man ser så allvarligt på alla fall som dyker upp, som det i Värnamo. Men numera finns bra mediciner, säger Per-Erik Åbom:

- Vi har väldigt goda möjligheter att bota alla som får den här diagnosen, så den skräck som fanns förr i världen för tuberkulos behöver vi inte känna idag.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".