Foto: Hasse Holmberg/Pressens Bild

Fattiga får inte behålla extra barnbidrag

Möjligheten för barnfamiljer med socialbidrag att retroaktivt ta del av det höjda barnbidraget i år varierar beroende på var i länet de bor.

I Jönköpings kommun har socialnämnden beslutat att låta familjerna behålla höjningen för de tre senaste månaderna.

För ett par dar sedan fick ju landets barnfamiljer ett rejält tillskott till julkassan, då fick de nämligen tre extra hundralappar per barn, som en retroaktiv betalning på det höjda barnbidraget sedan oktober månad.

Men de som har det sämst ställt här i samhället får inte alltid ta del av de här pengarna, det beror nämligen på vilken kommun i länet de lever i.

Till exempel Nässjö och Tranås kommun räknar de extra pengarna som en inkomst och har beslutata att dra av dem från januari månads socialbidrag.

En familj med tre barn som bor i de kommunerna får alltså räkna med att deras försörjningsstöd kommer att minska med 900 kronor nästa månad.

I Jönköping har socialnämnden gjort en helt annorlunda bedömning och beslutat att låta familjerna med socialstöd behålla pengarna, som en slags julklapp. 

Reporter Pablo Dalence

ablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".