Foto: Pressens Bild

Kort ledighet i jul - men inte för alla

Eftersom julafton och nyårsafton infaller på lördagar i år, så blir ju helgerna korta och ledigheten minimal för arbetande människor.

Men, det är så viktigt att få vara fri under den här tiden på året att man ordnar till lediga dar ändå.

- Jag tar ledigt hela mellandagsveckan. Det gäller att ha människor som kan hoppa in i stället.

Det bästa för en arbetare måste väl vara när julafton är på en onsdag. Då blir juldagen på torsdagen, annandagen på fredagen och efter julhelgen väntar en vanlig härlig helg.

Eller om julafton är på en måndag kanske. För då har man ju helgen före på sig att baka, handla och fixa. Eller en tisdag. För då blir det ju klämdagar måndag och fredag och man blir ledig över en vecka. Fast det verkar ju inte spela så stor roll för alla verkar ju kunna ta ledigt ändå.

- Det är semester. Jag ska vara ledig sju dagar mellan jul och trettonhelgen.

Flex och komp och semester och föräldradagar, vi tar visst till allt som finns för vi vill så gärna vara lediga i jul och nyår.

- Jag är ledig nästan hela nästa vecka. Jag har en bra arbetsgivare.

Men det är ju inte riktigt alla som lyckas få långa ledigheter.

- Jag är ledig tre dagar över jul och två dagar över nyår. Det är allt jag är ledig.

Det finns en risk med korta ledigheter säger Karin Hansson, som är psykolog och familjerådgivare.

- Har man inte fått den ledighet man behöver efter en hel termins slit kan man bli både stressad och irriterad och det kan skapa bekymmer i de nära relationerna.

Men lösningen är att vara omsorgsfull med den lilla tid man har, menar Karin Hansson.

- Att man gör något med den tiden som ger energi istället för tar energi. Man får prioritera och ta hand om även små stunder där man kan sitta ner tillsammans i lugn och ro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".