Nykterhetskontroll gav dåligt resultat

Trots en stor nykterhetskontroll förra veckan, där totalt 300 bilsiter testades här i länet, så kude polisen bara få fast tio rattfyllerister.

Det är färre än en vanlig vecka, jättesatsningen till trots.

Under kampanjen för ett par veckor sedan, när polisen gjorde 3000 nykterhetskontroller av bilförare i länet, togs tio rattfyllerister totalt i vårt län.

Och det är färre än vad polisen normalt tar under en vecka, trots jättesatsningen. Det erkänner Göran Bäckström, chef för polisens trafikavdelning:

- Ja, det låter ju inte som så mycket, säger han, och fortsätter:

- Men det handlar mycket om slumpen tror jag.

Men är det då någon vits med att ha en så här stor kontroll om ingen åker fast?

- Det är ju många som vet om att vi har en kampanj, och därför tvekar man att sätta sig i bilen onykter, säger Göran Bäckström.

Och ser man till hela landet under förra veckans kampanj togs nästan dubbelt så många rattfyllerister som under en liknande kampanj förra året.

Och Göran Bäckström är oroad över utvecklingen. Under dom senaste åren har svenskarnas alkoholkonsumtion ökat från 8,5 liter ren sprit per år till 10,5. Och dricker vi mer ser man mer fulla förare också, det vet man, säger Göran Bäckström.

- Attityden har försämrats, människor har inte samma strikta förhållningssätt som tidigare.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".