En tredjedel av sjukvårdens chefer jobbar vid sidan om

Var tredje verksamhetschef inom sjukvården i länet har ett företag eller firma vid sidan om där man tjänar pengar. Företagens affärsideer har ofta anknytning till chefernas arbetsområden i vården och omsätter miljonbelopp. Det visar en granskning som nyheterna har gjort. Och det här sker utan tillräckligt kontroll, säger kristdemokraten Arnold Carlzon, ordförande i landstingsrevisionen.

Det är MYCKET vanligt att anställda i landstinget vid sidan om arbetet i vården driver företag, firmor och bolag som en bisyssla.

Nyheterna har granskat 245 anställda vid landstinget över hela länet. Det handlar om verksamhetschefer inom vården men också anställda vid It-enheten och på kansliet. 75 av dem har en bisyssla.

Så många som var tredje verksamhetschef inom vården har näringsverksamhet vid sidan om. Bolag som tillsammans omsätter flera miljoner årligen. Det handlar om läkarkonsultarbete, behandling, konsultation, support, undervisning, forskning och handledning. I nästan samtliga fall ligger bolagens affärsidé mycket nära eller helt i linje med arbetsuppgifterna i landstinget. Det finns flera risker med det här.

Bolagen kan vara konkurrerande med landstinget, att man utnyttjar sin anställning för att hitta patienter och uppdrag vid sidan om. Men det finns också en risk att sidouppdraget går ut över arbetet i landstinget och äventyrar patientsäkerheten.

Men det är ingen som vet, för landstinget har idag för dålig kontroll över bisysslorna, tycker Arnold Carlzon i landstingsrevisionen som tidigare i år i mycket hårda ordalag kritiserade landstinget för det här.

- Man måste följa lagar som finns och man bör i alla fall ha koll på det här. Jag tycker att det är slappt.

Lennart Emmanuelsson är personalchef i Jönköpings sjukvårdsområde och han bekräftar att man inte kontrollerar bisysslorna idag.

- Så länge vi inte får några andra direktiv, måste det vara i de fall där vi tycker att det kanske kan finnas en sådan omständighet som gör att arbetet här kan ha påverkats av en bisyssla som vi begär in det. Det är en fråga för landstinget att ta ställning till om vi ska begära in allmänt om bisysslor.

Reportrar:

Peter Jernberg, 036 - 30 50 23, peter.jernberg@sr.se

Pernilla Arvidsson, 036 - 30 50 54, pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".