Foto: Bertil Ericson/PrB

Försäkringskassan överklagar eget beslut

En nässjöbo får nu oväntad hjälp i sin strid mot Försäkringskassan, nämligen från Försäkringskassan själv.
Det hela handlar om hurvida arbetsskadeförsäkringen ska gälla när han åkte till jobbet från sin särbos lägenhet.

- Vår huvuduppgift är att få en likartad rättstillämpning i hela landet och då vill vi ha vägledande avgöranden och det får vi av Regeringsrätten och därför är det viktigt för oss att få upp dem i Regeringsrätten säger Carina Bindzau som är handläggere på Försäkringskassans processenhet, som nu driver fallet till Regeringsrätten.

Det hela handlar om hur man ska se på den olycka som han råkade ut för när han blev påkörd av en bilist på väg till jobbet för några år sedan.

Mannen ville att det skulle betraktas som ett så kallat färdolycksfall, som täcks av arbetsskadeförsäkringen.

Nej, tyckte Försäkringskassan först och hänvisade till att han sov över hos sin särbo när olyckan inträffade. Försäkringskassan fick rätt hos Kammarrätten och nässjöbon förlorade.

Men nu hävdar Försäkringskassan motsatsen och överklagar sitt eget beslut till regeringen och vill ha vägledning. I grund och botten handlar det om att mycket som har hänt sedan reglerna skrev på 50-talet.

Nu skriver man att det är högst rimligt att arbetsskadeförsäkringen också gäller när man åker till jobbet efter att ha sovit över hos sin särbo.

Går Regeringsrätten på den linjen kommer praxis för hur man ser på så kallade färolycksfall att ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".